2007年10月11日星期四

Hayabusa


最近睇中了一架車,那並不是四輪的法拉利或林寶堅尼。

Ferrari 同 Maserati 都係 Fiat 的,但我較愛Alfa Romeo。


我睇中的是Suzuki 的「隼」 - Suzuki Hayabusa。
SUZUKI GXX1300R HAYABUSA
ENGINE: Liquid-cooled, 16-valve inline four
DISPLACEMENT: 1,340cc
POWER: 197bph
TORQUE: 114lb-ft
WEIGHT: 220kg
極速係186mph 無計錯應該係280km/h (但只係限速,你一改了電腦,應該唔難過320km/h)
香港出車路12萬應有少少找
大家都會想到,雖然1300cc 理應無乜料到,但落在二輪之上,連埋你都係300kg,咁你就明白佢跟本唔係一部普通的車,而係一部怪物。
若我擁有了,我不會日日開,因為這並不適合。買來是星期六、日大清早成街都無車時玩的。
你唔會俾佢放響銅鑼灣俾人睇,亦唔會用來等過海隧,因為佢係一部超級怪物,一波都過140km/h的車,0-100km/h僅3秒,叫佢行30km/h過海隧佢會唔多高興。我亦都唔會放響大街大巷,玩完只會泊返屋企。
當然我唔怕俾o的唔知我架車係乜料的Civic 或 Evo睇唔起。因為我知架車都夠同Porsche 玩。
我其實很怕死的,買了都唔會開過140km/h。平時開車,都係開佢細路AN400(Suzuki Skywave) 好了 。
電單車,簡直就是魔鬼!!!

3 則留言:

凱恩 說...

車係鐵包人
電單車係人包鐵

就算車速一樣
有意外發生時損傷程度也大不同

如果我要學電單車
也只會騎小綿羊算了

------------------------

題外話
你blog 的怒插港女link 打錯Elvis 的名了
並非故意捉蟲,請勿見怪=p

鏽刃 說...

要想死得快 請買一腳踹


小時後在國內聽過的話

搭Taxi 過了120km/hr 我都開始有些緊張


我是凱的朋友
可以交換連結嗎?
http://www.wretch.cc/blog/cocakoala

Hana 說...


你可能還很年輕
我看了這車也心動
不過不會行動了
現在三十歲了還是窩在鐵皮裡比較有安全感
當年(18歲)揸哈利上陽明山過癮程度係永難忘