2010年11月5日星期五

無謂數字

(預咗畀人小,不過都要照寫)

有電視新聞在報道某餐飲集團處理員工薪金安排時指出,在扣減員工薪金的總數,估計不足其行政總裁的年薪幾多分之一。

我認為這些數字是無謂的。

用大家樂作例子,要找一個大數計,大可以用其市值,就是約12,150,000,000,即一百億,那感覺就更強吧,什麼節省的成本僅為其市值的一萬分之一,但受影響者卻超過有多少多少人。

倒過來,若以每股盈利有0.922計,即每日每員工少付二元,則可節省的每人每日支出為每股盈利之兩倍,影響力又似乎不低。(當然這全是數字遊戲,因為已發行股數有5億6300萬股。)

以除稅及股息後盈利/(虧損) 166,024,000計,一百萬即其以除稅及股息後盈利0.6%,在股東而言,多0.6%盈利還不能追通脹,這已算是收歛的cut cost 行為。


將一名清潔員工跟一名行政總裁的薪金相比亦是沒有意思的,因為我相信後者在1星期內便肯定可以完成培訓,處理一名清潔員的工作;一名清潔員學一個月也未必看得會最簡單的財務報表。那些行政總裁投資在學習的成本也不低,大學3年126,300,MBA可能要幾十萬,仲要打交道買人脈費,開紅酒、打波、落Club 錢,更可能是百萬上落。這些投資也要算在他們的頭上。

我是不會罷食快餐店的人,若真是不減人工,那就要加價,我的負擔也大了。我死不如人死,減你人工好過加我價,你減多啲人工抵銷成品原材料成本,個餐加少啲價我就最Happy。你要畀錢時就話佢哋加價,要收錢先就話佢哋減人工,咁你話喇,佢可以點做先?

我只相信世上總有高有低,你考第一我最多只可以考第二,人生就是爭鬥。我無話要賺到盡,賺到盡都係佢叻仔,無人叫你畀錢佢洗,你見發水樓唔抵咪去買二手樓或現樓囉,不過我肯定會努力令我自己唔會成為包尾嗰堆。諗吓自己響個社會排邊一個位,呢啲就係有謂數字喇!

3 則留言:

Ebenezer 說...

我就會仍然不斷咁唱佢囉,最好佢死快d,個股價係咁俾人質....

如果唔係,點能夠襯低吸納呢?!

小瓶子 說...

认同你的看法.

匿名 說...

「你要畀錢時就話佢哋加價,要收錢先就話佢哋減人工,咁你話喇,佢可以點做先?」

工會咪叫佢哋要業主減租囉!e加香港地,業主已是人民公敵。李先生都由傑出華人變成魔鬼啦。

potato